Home > AutoCAD: overzicht tips > AutoCAD tip: Bij het exporteren van 2D AutoCAD (*.dwg) tekening naar Microstation (*.dgn) geeft AutoCAD een melding

AutoCAD tip: Bij het exporteren van 2D AutoCAD (*.dwg) tekening naar Microstation (*.dgn) geeft AutoCAD een melding

"One or more objects in the drawing cannot be exported using a 2D seed file. For example, the objects might be non-coplanar."

Hoe komt dat ?

Zoals de melding aangeeft, staan er mogelijk niet evenwijdig aan het WCS (non-coplanar) geplaatste objecten in de tekening.Met andere woorden, er zijn objecten getekend in een ander vlak.

Dat is voor AutoCAD geen probleem en voor Microstation in principe ook niet. Behalve dat in Microstation vooraf duidelijk gemaakt moet worden of het een 2D of 3-dimensionaal model betreft.

Dit gebeurt middels een zogenaamde seed file: een dgn-bestand, wat je een beetje kunt vergelijken met een AutoCAD drawing template file (*.dwt).

Bij het exporteren is het nodig de juiste seed file te kiezen. Om het probleem te omzeilen zou je dus bij de export kunnen kiezen voor een V8-Metric-Seed3D.dgn in plaats van een 2D-seed-file.

Opmerking:

  • Om toch een 2D-dgn-bestand te maken zullen de niet evenwijdig aan het wcs getekende objecten moeten worden verwijderd. Dit kan door alle objecten te selecteren met een richtingsvector die anders is als (0 0 1).
  • Door bijvoorbeeld tijdens het tekenen een UCS verkeerd aan te maken, bijvoorbeeld X-as naar rechts en de Y-as naar beneden. Worden alle nieuwe objecten zoals, lijnen, bogen, cirkels, als het ware in spiegelbeeld getekend. Namelijk met een Z-as naar beneden gericht. En dit leidt dan bij de export naar een 2D Microstation omgeving tot foutmeldingen.

Blijf op de hoogte

Ontvang de maandelijkse ECT-nieuwsbrief boordevol tips en weetjes.

Inschrijven / Uitschrijven

Volg ECT op FaceBook   Bezoek de LinkedIn-pagina van ECT

Contacteer ons

ECT BVBA
Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk)
Tel: +32 (0)800 24 830

Bekijk routebeschrijving